Verklaring Mariska Sloot

Toen er een aantal maanden geleden signalen bij mij binnen kwamen over werkgroepen die de herindeling aan het voorbereiden waren kwamen heb ik dit in het college gevraagd. Het antwoord was nee. Het kritisch pad werd bekeken, maar verder niet. Ik heb elke week in de collegevergadering gevochten voor de volledige uitvoering van de motie 5/9. Net zo als ik sinds mijn aantreden elke dag heb gevochten voor de zelfstandigheid. Vrijwel nooit was het college daarin unaniem. De verslagen bewijzen dat ook. Kennelijk is het belang van een lichte samenvoeging zo groot, groter dan een reguliere herindeling, dat niet geschroomd wordt de integriteit van mij en dus mijn partij, mijn leden en mijn stemmers te grabbel te gooien.

Gezond Verstand Haren  is opgericht uit onvrede met de oneerlijke politieke spelletjes die werden gespeeld en om de dreigende gedwongen herindeling tegen te gaan. Nu moet ik helaas al enige tijd constateren dat ik tegen mijn wil en die van mijn partij onderdeel wordt gemaakt van die spelletjes. Ik bedank daarvoor, wij zijn altijd eerlijk geweest en altijd consequent. Ik zal daar niet van afwijken. Als dit betekent dat Gezond Verstand Haren daarom uit de coalitie stapt, het zij zo. Wij kunnen onszelf en onze achterban wél recht in de ogen kijken. Wij wisten niks van werkgroepen noch van enige andere explicite voorbereiding op een herindeling en wij willen er ook niks van weten.

In de wet staat dat de raad de baas is en de motie dus had moeten worden uitgevoerd. Mij werd verweten dat ik aan de leiband van de raad liep. Ik deed dat uit respect voor de wet, uit principe en uit mijn liefde voor Haren en haar inwoners. Ik hoop oprecht dat Den Haag in de gaten heeft wat hier gaande is en dat daar straks wel een eerlijk besluit wordt genomen.

Er is namelijk maar een besluit mogelijk: haal Haren uit dat ontwerp.

Laat Haren eigen verkiezingen en een eigen eerlijke burgemeester en gemeentesecretaris krijgen. Dat verdient ze namelijk! Dat is inmiddels wel gebleken. Als Gezond Verstand Haren haar fractie uit de coalitie trekt zal ik mijn ontslag aan de burgemeester aanbieden. Op de Grote Markt en op het Martinikerkhof zullen de vlaggen uitgaan. Men zal Gezond Verstand Haren de schuld geven van een herindeling. Maar wij hebben hier nooit aan meegewerkt en wij passen ervoor om te gaan liegen. Tegen deze oneerlijke grootmacht valt niet te vechten vanuit een coalitiepositie als je altijd in de minderheid bent.

Haren, 20-12-2017  Mariska Sloot