Democratie?

Het wetsontwerp Herindeling Groningen Haren Ten Boer is op 17 april 2018 behandeld door de tweede kamer. Wij waren erbij. 

Ruim voor aanvang van het debat kwamen we via de media erachter dat de VVD haar standpunt al bepaald had. Haren moet herindelen met Groningen en Ten Boer. Eigenlijk best wel vreemd. Wij zijn van mening dat je op basis van een debat tot standpuntbepaling komt. Helaas was dat voor de VVD dus niet het geval.

SGP, 50plus, PVV, SP en FvD lieten overduidelijk blijken dat de gemeente Haren de mogelijkheid moet hebben om los van Groningen en Ten Boer haar eigen toekomst te bepalen en niet gedwongen in een herindeling geduwd mag worden. Alle aangevoerde argumenten ten spijt, bleven minister Ollongren en de coalitiepartijen bij het standpunt dat Haren heringedeeld moet worden en zich mag verheugen op een nieuw begin!

Alle informatie van Gedeputeerde Staten van de provincie is klakkeloos overgenomen. Achterhaalde ‘waarheden’ uit het verleden werden als argument gebruikt. Ondanks het tegengas uit de kamer werd beweerd dat het proces zorgvuldig is doorlopen, het al zo lang geduurd heeft en dat het niet zo moet zijn dat we de mogelijkheid mogen krijgen om het gesprek over samenwerking met Tynaarlo aan te gaan.

Kortom, een flinke teleurstelling. We hopen dat de partijen in de tweede kamer zich bewust zijn van het feit dat ze een besluit gaan nemen op basis van verkeerde en onvolledige informatie en op 24 april in hun stem laten zien dat Haren haar eigen toekomst mag bepalen.